środa, 28 marca 2012

Sernik ,,kryty"

Składniki

Masa serowa: 1kg białego sera,7 jaj,25 dag masła(margaryny),35 dag cukru,1 opakowanie cukru waniliowego,3 łyżki mąki pszennej,2 łyżki mąki ziemniaczanej,bakalie.
Ciasto biszkoptowe: 3 jaja,4 łyżki cukru,1 łyżka gorącej wody,
1 łyżeczka soku z cytryny(lub sól),3 łyżki mąki pszennej.



Przygotowanie

Sernik ,,kryty"
Ser przecieramy przez sitko.Jaja myjemy,oddzielamy żółtka od białek.W misce ucieramy tłuszcz z cukrem i żółtkami na puszystą masę,dodajemy po łyżce przetarty ser i cukier waniliowy,cały czas ucierając.Białka ubijamy na sztywną pianę,wykładamy na masę serową i posypujemy(przez sitko)mąką pszenną i mąką ziemniaczaną, dodajemy bakalie pokrojone w kostkę i oprószone 1 łyżką mąki pszennej. Delikatnie,lecz dokładnie mieszamy.Masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej cienko masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40 minut.Po tym czasie tortownicę wyjmujemy i masę serową pokrywamy ciastem biszkoptowym. Przygotowujemy ciasto biszkoptowe: jaja myjemy,oddzielamy żółtka od białek.W misce ucieramy żółtka z cukrem na gęsty kogel-mogel,dodajemy wodę i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę,wykładamy na kogel-mogel,dodajemy sok z cytryny lub szczyptę soli,posypujemy(przez sitko)mąką i delikatnie,lecz dokładnie mieszamy. Pokrywamy ciastem masę serową i wstawiamy ponownie do nagrzanego piekarnika, tym razem na 20 minut.Uwaga.Możemy zrobic serowiec ,,podwójnie kryty",wówczas ciasto biszkoptowe pokrywamy jeszcze lukrem czekoladowym.

Mi wyrosło ładnie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz