niedziela, 4 marca 2012

KARKÓWKA pikantna-MUSZTARDÓWKA

Składniki

około 1,5 kg karkówki
słoiczek musztardy z ziarenkami gorczycy
ketchup
kieliszek czerwonego wina- 250 ml (najlepiej czerwone wytrawne lub pólwytrawne)
kostaka rosołowa pieczeniowa
czosnek w proszku
papryka słodka
papryka ostra
grobo zmielony pieprz
sól
cukier
olej




Przygotowanie

1. Zalewa do mięska

kostkę rosołową rozpuśc w szklance wody, poczekaj aż przestygnie
do przestudzonej kostki dodaj kieliszek czerwonego wina, słoiczek musztardy z ziarenkami gorczycy, 5 łyżek ketchupu pikantnego, łyżeczkę czosnku, łyżeczkę papryki słodkiej i dwie łyżeczki papryki ostrej, szczyptę soli i cukru do smaku

2. przygotowaną zalewą zalewamy nasz kawałek karkówki i zostawiamy na noc lub dłużej w lodówce

3. wyjmujemy mięsko z zalewy,zdejmujemy z niego częśc ziaren gorczyce i wrzucamy na patelnię na rozgrzany tłuszcz aż sięlekko zarumieni

4. wrzucamy mięsko na blaszke i pieczemy w emperaturze 180 stopni ponad godzinkę, co jakis czas polewamy mięsko zalewą w której leżało






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz