środa, 21 marca 2012

barszcz wielkanocny babci czesi

Składniki

- 2 litry wywaru z kości lub wędzonki
- zakwas do smaku (ukiszony z żytniej razowej mąki)
- sól
- 1 ząbek czosnku
- 1 listek laurowy
- szczypta majeranku
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki świeżo startego chrzanu
- 15 dag śmietany
- 25 dag mieszanek kiełbas (białej, swojskiej, podsuszanej)
- 20 dag ugotowanej polędwicy
- 10 dag białego podsuszanego sera (taki ser moja babcia robi podsuszając zbity twaróg przez kilka dni nad kuchnią węglową)
- jajka
- odrobina masła
- koperek lub inna zielenina



Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo. Białą kiełbasę pogotuj chwilę we wrzątku. Do wywaru z wędzonki dodaj do smaku zakwas i przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia i wlej śmietanę rozprowadzoną w kilku łyżkach gorącej zupy. Wymieszaj. Barszcz podawaj z cząstkami jajka i kawałkami kiełbasy, gotowaną polędwicą i serem. Do smaku koniecznie dodaj chrzan i odrobinę masła ze święconki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz