piątek, 16 marca 2012

Przepyszny Szpinak po turecku

Składniki


1 kg swiezego szpinaku
1 duza cebula
1 duzy pomidor
150 g miesa mielonego 
5 lyzek kaszy bulguru 
1 lyzka koncentratu pomidorowego
przyprawy: sol , papryka czerwona w platkach 
4 lyzki oleju
woda.










Przygotowanie

Zaczynamy od starannego umycia szpinaku. 
Nastepnie kroimy go w malej wielkosci kawalki. Cebule siekamy na drobno i smazymy w wysokim garnku wlewajac do niego 4 lyzki oleju badz oliwy z oliwek do smazenia.
Kiedy cebula sie zeszkli dodajemy pokrojone w kostke pomidory bez skorki oraz jedna lycze koncentratu pomidorowego . Wszystko dokladnie mieszamy i chwileczke dusimy po czym dodajemy pokorojene w kostke liscie szpinaku. Przykrywamy pokrywka i dusimy ok 3 mi. po czym calosc zalewamy woda Ok 1,5 - 2 szkl. ( Woda czesciowo wyparuje, szpinak ma byc lekko wodnisty wiec kiedy woda calkowicie wyparuje trzeba jdodac jej niewielka ilosc.) 
Kiedy szpinak zmiejszy juz swoja objetosc w garnku ( ok 10-15 min od rozpoczncia gotowania) wrzucamy do niego kasze bulgur oraz dodajemy rozdrobnione mieso mielone i mieszamy .  Gotjemy az kasza bedzie mieka. 
Na koniec przyprawiamy wedlug uznania sola oraz czerwona ostra papryka. 
W Turcji tak przygotowany szpinak podaje sie z gestym jogurtem !
Pozdrawiam z Turcji i zycze smacznego : 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz