poniedziałek, 26 marca 2012

Filety w sosie musztardowym

Składniki


4 mrożone filety z dorsza
4 łyżki Octu spirytusowego WSP "Społem"
2 szklanki wody
2 listki laurowe
sól

Sos:
   40 g masła,
   40 g mąki
   szklanka śmietany
   1/2 szklanki bulionu warzywnego
   łyżeczka soku cytrynowego
   3-4 łyżki Musztardy delikatesowej produkcji WSP "Społem" w Kielcach
   biały pieprz
   2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

**************
czas: 20 minut
porcje: 4
koszt: niedrogie
kalorie: troszeczkę

Autor nieznany



Przygotowanie


Filety umyć, osuszyć. Wodę zagotować z octem, listkami laurowymi i solą. Włożyć filety i gotować około 5 minut.
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, wlać śmietanę bulion, 3-5 łyżek stołowych wywaru z gotowania ryb, dokładnie wymieszać.
Przyprawić do smaku solą i białym pieprzem. Dodać musztardę, zagotować ciągle mieszając.
Filety wyjąć, odsączyć i wyłożyć na nagrzane talerze. Polać gorącym sosem, posypać natką.

Autor nieznany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz