sobota, 10 marca 2012

Ciasteczka Carlene.

Składniki

1 kostka masła 
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki brązowego cukru
2 łyżki jogurtu naturalnego
zapach waniliowy
1 szklanka płatków owsianych
1,5-2 szklanki mąki
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki rodzynek w cieście



Przygotowanie

Miękkie masło utrzyj mikserem z cukrem, cukrem brązowym, paroma kroplami zapachu, sodą i proszkiem do pieczeniana pulchną masę. Dodaj jogurt i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Dosyp płatki owsiane i ręką już połącz je z masą. Stopinowo dosypuj mąkę, cały czas zagniatając, aż otrzymasz miękkie ale nieklejące się do rąk  ciasto. Na koniec dodaj do ciasta rodzynki i delikatnie zagnieć je jeszcze raz. Odrywaj z ciasta małe kawałki i lep kuleczki o średnicy 3 cm. Każdą spłaszczaj między dłońmi. Ciasteczka układaj na blasze do pieczenia w parocentymetrowych odstępach (rosną) i piecz partiami na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 min.  Odczekaj parę minut zanim zdejmiesz je z blachy. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie i możesz je uszkodzić. Ciasteczka przechowuj w metalowych puszkach.  Przepis pochodzi z Magazynu Gazety Wyborczej z 2001 i jest autorstwa p. Kingi Błaszczyk Wójcickiej.  W mojej wersji zamiast rodzynek w czekoladzie daję pokrojone bakalie, orzechy, czekoladę i co tam mam jeszcze pod ręką i przepis działa:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz