poniedziałek, 26 marca 2012

Piernik Ewy

Składniki

60 dag mąki tortowej
3 jajka
20 dag cukru
10 dag miodu
5 dag margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
przyprawa do piernika
orzechy włoskie, rodzynki



Przygotowanie

Połowę cukru zrumienić na patelni, ciągle mieszając, aż zrobi sie karmel. Rozprowadzić szklanką gorącej wody, dodać resztę cukru oraz miód. Zostawić do przestygnięcia. Tłuszcz rozetrzeć z żółtkami, dosypywać mąkę z proszkiem i przyprawą do piernika, dolewać karmel, a na końcu delikatnie wymieszać wszystko z pianą z białek i bakaliami. Wyłożyć na wysmarowaną i wysypaną bułką blachę o wymiarach ok. 25x30 cm i piec około 40 minut. Gotowy polać cienką warstwą lukru i ozdobić kolorową posypką.

Piernik swą nazwę zawdzięcza koleżance, od której kiedyś dostałam przepis. Nie dodaje się do niego kakao, swój jasnobrązowy kolor uzyskuje dzięki przyprawie do piernika i karmelowi. Najlepszy jest na drugi, trzeci dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz