wtorek, 13 marca 2012

Ptasie mleczko z brzoskwiniami

Składniki


Biszkopt:


3 jajka


3,5 łyżki maki


3,5 łyżki cukru


Łyzeczka proszku do pieczenia


Ptasie mleczko:


3 białka


3 łyzki cukru


1 galaretka (u mnie truskawkowa)


Reszta:


Duża brzoskwinia


Galaretka (u mnie tropikalna)





Przygotowanie

Ubijamy białka na sztywno, miksujemy z cukrem, następnie dodajemy żółtka. Do tego wsypujemy mąkę z proszkiem  przez sitko. Wylewamy na brytfankę do keksa. Pieczemy ok. 20 minut w nagrzanym piekarniku.

 

1 galaretkę przygotowujemy w niepełnej szklance wody (tą do ptasiego mleczka)

Druga galaretkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu.

 

Jajka parzymy gorąca wodą. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i zimną galaretkę (ta w której jest mniej wody). Nadal ubijamy. Gdy wszystko jest dobrze utrzepane, wylewamy na zimny biszkopt.

 

Foremkę wkładamy na chwilę do lodówki, aby mleczko stężało.

 

Na mleczku układamy brzoskwinie pokrojone w plasterki. Zalewamy druga galaretką.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz