sobota, 10 marca 2012

ciasteczka krucho-maślane

Składniki


 3 niepełne szklanki mąki pszennej


 0,5 szklanki cukru pudru


 3 łyżeczki cukru waniliowego


 1 łyżeczka proszku do pieczenia


 1 łyżeczka soli


 200 g masła (miękkiego)


 2 jajka


 1 łyżeczka aromatu migdałowego


do dekoracji:
rodzynki, migdały, kawałki czekolady



Przygotowanie

Wszystkie składniki razem wymieszać aż uzyskamy gładką masę. Podzielić na porcje (można dodać kakao do ciasta). Rozwałkować na ok. 1/2 cm i wykrawać ciasteczka. Udekorować rodzynkami, migdałami, kawałkami czekolady itp. (dobre są też bez żadnych dodatków). Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ułożyć ciasteczka na blaszkach i piec ok. 15 minut. (ciasteczka ze spodu powinny być rumiane a z wierzchu blade).
Ciasteczka szybko się robi i wychodzą kruche o smaku maślanym.
Nie są słodkie i idealnie nadają się do kawy.
Można je dłużej przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz