Składniki
3 niepełne szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
3 łyżeczki cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
200 g masła (miękkiego)
2 jajka
1 łyżeczka aromatu migdałowego
do dekoracji:
rodzynki, migdały, kawałki czekolady
Przygotowanie
Wszystkie składniki razem wymieszać aż uzyskamy gładką masę. Podzielić na porcje (można dodać kakao do ciasta). Rozwałkować na ok. 1/2 cm i wykrawać ciasteczka. Udekorować rodzynkami, migdałami, kawałkami czekolady itp. (dobre są też bez żadnych dodatków). Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Ułożyć ciasteczka na blaszkach i piec ok. 15 minut. (ciasteczka ze spodu powinny być rumiane a z wierzchu blade).
Ciasteczka szybko się robi i wychodzą kruche o smaku maślanym.
Nie są słodkie i idealnie nadają się do kawy.
Można je dłużej przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz