wtorek, 13 marca 2012

Piersi w bitej smietanie pieczone na wodzie

Składniki

Dla 4 osob:

4 piersi z kurczaka
2 male kubeczki smietany 30% (lub jeden duzy)
1 duza cebula (lub 2 mniejsze)
pol cytryny
lyzka maki
sol, pieprz

folia aluminiowa
gleboka blaszka z rusztem



Przygotowanie

Piersi bardzo delikatnie rozbijamy.

Smietane ubijamy na sztywno, dodajemy do niej sol, pieprz, sok z polowki cytryny, pokrojona drobno cebulke.

Piersi (posolone i popieprzone) obtoczne w mace lekko podsmazamy (2 min z kazdej strony). Kazda piers kladziemy na kawalku folii aluminiowej, przykrywamy 1/4 bitej smietany i nastepnie zawijamy szczelnie folie (nie zgniatajac przy tym piersi ze smietana).

Do blaszki/brytwanki nalewamy wrzatku,a nastepnie na niej kladziemy ruszt (mozna po prostu ulozyc blaszke z woda zaraz pod rusztem w piekarniku).
Bezposrednio na ruszcie ukladamy piersi zawiniete w folie.

Pieczemy ok 45 min w 220stopC, od czasu do czasu kontrolujac poziom wody w blaszce.

Kurczak tak przyzadzony rozplywa sie po prostu w ustach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz