niedziela, 18 marca 2012

Prawdziwy Cytrynowo-śmietankowy tort

Składniki

BISZKOPT:

jajka na małą tortowniece
2 łyżki mąki na 1 jajko
3 łyżki cukru na 1 jajko,
łyżeczka proszku do pieczenia,
paczuszka cukru wanilinowy,
2 łyzki kwasku cytrynowego - z świeżej cytryny,

MASA:

1/4 szklanki mleka,

1 jajko,

10 łyżek cukru,

pół kostki masła,

budyń śmietankowy,

2 krople olejku smakowego,

vodka,




Przygotowanie

BISZKOPT: Oddzielić żółtka od białek, białka ubić aż będą puszyste i sztywne, dodać cukier oraz cukier wanilinowy. Ubijać aż nie będzie czuc cukru, dodać zółtka a na końcu mąkę i proszek do pieczeńa oraz dodać kwasek cytrynowy. Piec ok 20 min w tem 160 stopni , nie otwierać w tym czasie piekarnika!
RADA: dobrze upieczone ciasto odchodzi od brzegu a patyczek jest suchy. Do białek dosypać troszeczke soli aby lepiej się sklejały. Jeżeli jajka są na prawde małe to dodać 5 i trakotwać je jako 4 w przepisie.

MASA: w osobnym rondelku zrobić budyń wg przepisu następnie odstawić do odstudzenia. W innym rondelku rozrobić jajko w mleku potem dodać cukier i wstawić na mały gaz. Pokroić masło w małe kosteczki i dodać to tej mieszaniny, gotować na małym ogniu, jak zacznie bąblowac na całej powieszchni i zrobi się lekko białe, odstawić do odstudzenia.
Gdy wszystko ostygnie, (nie może być za zimne !! wszytsko musi mieć tą samą temperature!!) wkręcić budyć oraz dodać elementy smakowe+ jakiś kilonek vodeczki. Miksować dopuki będzie gładkie ( znikną grudki). Jeżeli masa nie będzie gładka podgżać troszeczke na małym gazie jednocześnie miksując.

Biszkopt ostudzony przekroic na 3-4 części. Każdą częśc bardzo dobrze nasączyć lekką cherbatą z cukrem, cytryną i vodką. Przełożyć masą wg upodobania. Udekorować i wsadzić do lodówki do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz