sobota, 17 marca 2012

Rogaliki (najlepsze,sprawdzone i łatwe

Składniki

3 szklanki mąki, 5 dag drożdży, 4/5 szklanki mleka, 2 łyżki cukru, 2 żółtka, 1 margaryna, nadzienie (powidła śliwkowe bądź marmolada)




Przygotowanie

Przepis na 48 sztuk

Podgrzać mleko, dodać drożdże, cukier i troszkę mąki (zostawić do wyrośnięcia)! Do miski wsypać mąkę, dwa żółtka i miękką margarynę.. Całość wyrobić (najlepiej ręką) dodając wyrośnięte drożdże. Ciasto podzielić na cztery części. Każdą z części kolejno, cienko rozwałkować na okrągły placek Placek podzielić (pokroić nożem) na dwanaście części (trójkątów). Na każda cześć nanieść trochę nadzienia na szeroką stronę i rozpocząć zwijanie rogalika od tej strony. Następnie wygiąć na kształt rogalika. Każdy wierzch rogalika moczymy  kolejno w białku, a następnie w cukrze. Rogaliki należy piec w temperaturze około 200 st.C na złoty kolor. Najlepiej piec na suchej blaszce, wyłożonej papierem do wypieków.   Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz