piątek, 23 marca 2012

Zupa z porów moja

Składniki

Na porcje dla dwoch osob:

- 1 cebula
- odrobina tluszczu do smazenia
- 250 g miesa mielonego (ja uzylam wieprzowego)
- 1 l wody
- 3 biale czesci pora
- 1 serek topiony
- przyprawy do smaku (ja uzylam lisc laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, galke muszkatolowa, rosolek z kurczaka i Vegete)





Przygotowanie

W garnku rozgrzac tluszcz. Cebule drobno posiekac i podsmazyc na tluszczu na szklisto, dodac mieso mielone i smazyc do zbrazowienia. W miedzyczasie pory pokroic w cieniutkie plasterki.
Przesmazone mieso zalac woda, dorzucic pory i dodac przyprawy. Gotowac ok. 30 min. Dodac serek i zamieszac, aby sie roztopil. Doprawic do smaku.
Dodatkowo mozna zabielic smietana.
Ja zupe podaje z chlebem.

Przepis ten dostalam dwa lata temu od kolezanki. Wczesniej nie gotowalam zupy z porow. Bardzo nam posmakowala i na stale weszla do naszego domowego menu.

Polecam wszystkim!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz