wtorek, 20 marca 2012

Kombiwar Ryba pod koperkową pierzynką

Składniki


2 płaty rozmrożonej ryby (ja użyłam pangi)
vegeta
maka
łyżka oleju
pierzynka

łyżka masła
łyżeczka vegety
łyżka mąki
1 całe jajko
3/4 szklanki mleka
koperek - około 2 łyżek ( lub w ilości wg gustu, ale bez przesady)




Przygotowanie

rozmrożona rybę "posoloć" vegetą wg uznania obtoczyć w mące lekko obsmażyć na rozgrzanym oleju przełożyć do naczynia żaroodpornego pierzynka
masło rozpuścić na patelni po smażeniu ryby dodać vegete i mąkę - zrobić jasną zasmażkę w 3/4 szlanki mleka rozbełtać jajko stopniowo dodawać płyn do zasmażki cały czas mieszajac aby nie powstały grudki mąki i jajko się nie ścięło dodać do sosu koperek i dobrze wymieszać Sosem pokryć rybę i zapiekać około 30 minut w piekarniku (lub kombiwarze) w temp. 180 OC.
Można podawać z tłuczonymi ziemniakami zmieszanymi z niewielką ilością masła

smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz