piątek, 9 marca 2012

Roladki z pora z miesem mielonym

Składniki

Na roladki :
- 1 por
- 1 cebula
- 1 zabek czosnku
- 40 dag miesa mielonego wieprzowego
- 1 jajko
- 3 lyzki tartej bulki
- sol, kolendra, cynamon, chili w proszku, imbir mielony - do smaku
- olej do smazenia


Sos jogurtowy :
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 1 galazka miety
- 1 lyzka soku z cytryny
- sol, pieprz do smaku




Przygotowanie

    Por umyc, i przekroic wzdluz na 2 kawalki o dlugosci 18 cm. Gotowac przez 4 min. w osolonej wodzie.

    Cebule i czosnek posiekac, zagniesc z miesem, jajkiem, tarta bulka, sola, chili, imbirem, kolendra i cynamonem ( do smaku )

    Pory odsaczyc, umiescic na folii aluminiowej - pora rozlozyc na plasko pojedynczymi platami zeby tworzyl prostokat o dlugosci takiej jak ma por , a szerokosci na 3-4 platy pora.

    Przelozyc na nie mieso i za pomoca folii zwinac w rulon, pokroic na kawalki i smazyc ok.5 min. na oleju.


Podawac z sosem jogurtowy :
jogurt wymieszac z posiekana mieta, sokiem z cytryny, sola i pieprzem.

Smacznego


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz