niedziela, 18 marca 2012

ogórki z curry goswi

Składniki

2,5 kg małych ogórków

4-5 dużych cebul

1,5 szklanki octu 6%

3 szklanki wody 

0,5 kg cukru

1,5 łyżeczki soli

3,5 łyżeczki curry

gorczyca

liście selera





Przygotowanie

 Ogórki pokroić wzdłuż na 4 części bez obierania skóry. Jeżeli mamy duże to obieramy i kroimy w słupki bądź w grube plastry. Cebulę po obraniu również kroimy w grubsze plastry. Na spód słoika sypiemy kilkanaście ziaren gorczycy, kładziemy 2 plastry cebuli i układamy ciasno ogórki( jeżeli mam duże słoiki kładę 2-3 warstwy cebuli).Z octu, wody, cukru, soli i curry gotuję zalewę. Po ostudzeniu wlać do słoiczków i położyć liść selera. Słoiki gotować 3-4 minuty.

Życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz