czwartek, 1 marca 2012

Schab w sosie ze śliwkami bądź żurawiną

Składniki

4 porcje schabu (jak na kotlety, ale nie rozbite)
10 dużych suszonych śliwek lub proporcjonalna ilość żurawiny (owoców nie może być zbyt dużo, bo potrawa będzie słodka i zabije smak mięsa - owoce muszą dać jedynie winno-słodki smak)
2 średnie cebule
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
sól (bądź słona przyprawa do wieprzowiny)
sklarowane masło do smażenia
2 łyżki mąki i woda - do zagęszczenia sosu



Przygotowanie


Opiekamy na maśle schab uprzednio posypany solą lub przyprawą do wieprzowiny. Dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy na złoto. Zalewamy wodą (tak, aby wszystko zostało przykryte). Dodajemy rozmaryn, tymianek i połowę drobno pokrojonych śliwek lub żurawin. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż schab będzie miękki, a cebula i owoce rozgotują się (ok 1,5 h) - kontrolujemy, by się nie przypaliło, dolewamy wody jeśli trzeba. Resztę owoców w całości, bądź przekrojonych na pół (gdy są duże) dodajemy na 15 min przed końcem gotowania. Wyjmujemy mięso i owoce w całości - sos przecieramy przez sito (nie koniecznie, ale to sprawia, że sos będzie gładki). Mieszamy mąkę z wodą, tak aby nie było grudek, dodajemy do sosu. Wkładamy schab i śliwki i jeszcze chwilę gotujemy. Dosalamy i pieprzymy do smaku.

Podajemy z kluskami śląskimi (w moich przepisach), kopytkami lub ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz