czwartek, 1 marca 2012

Łazanki bogactwo smaku

Składniki


ok. 3/4 opakowania makaronu łazanki
0,5 kg kapusty kiszonej
40 dag pieczarek
0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
pieprz z młynka
ziarenka smaku uniwersalne
łyżka suszonych ziół: majeranek, bazyli, tymianek
łyżka sosu tao tao słodko pikantnego
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
szczypta chili
łyżeczka przyprawy do bigosu
papryka słodka




Przygotowanie


1. Kapustę płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z liśćmi i zielem.
2. Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oliwie, dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy wszystkimi przyprawami. Musi być dobrze przyprawione. Dodajemy koncentrat, podsmażamy.
3. Pieczarki kroimy w półplasterki. Podsmażamy na patelni, aż odparuje woda. Dodajemy do mięsa.
4. Ugotowaną kapustę odcedzamy i łączymy z miesem i pieczarkami. Podsmażamy. Zostawiamy do "przegryzienia". Za ten czas gotujemy makaron (al dente) w wodzie z dodatkiem oleju i soli. Ugotowany makaron łączymy z wszystkimi składnikami. Jeśli trzeba doprawiamy. Odstawiamy do "przegryzienia".

SMACZNEGO!
Polecam przygotownie "farszu" z podwójnej porcji i zamrożenia części. Wtedy gdy przyjdzie nam ochota na łazanki, rozmrażamy farsz, dodajemy świeżo ugotowany makaron i możemy cieszyć się tym cudnym smakiem bez wcześniejszego przygotowania.

Mięso do łazanek musi być mocno doprawione (jak w przepisie), po połączeniu z pozostałymi (nie przyprawionymi) składnikami "odda" swój smak całemu daniu! Mniam!

Łazanki najlepiej smakują na dzień następny, odgrzane na patelni dlatego z tego przepisu wychodzi ich więcej :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz