sobota, 10 marca 2012

Piersi kurczka z sosem serowym

Składniki

-6 filetów z piersi kurczaka
-oliwa i masło (pół na pół) do smażenia
-1-2 łyżki przyprawy do drobiu
-3/4 szklanki płatków migdałowych

NA SOSIK:
-2 serki camembert
-0,5 szklanki śmietany kremówki
-1 łyżka masła
-1 kostka rosołu z drobiu
-2 łyżki mleka (ale tylko gdy trzeba)



Przygotowanie

Filety oprószyć obficie przyprawą i podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Lekko zrumienione podlać 2 łyżkami wody, przykryć i dusić do miękkości.
Zabrać się za przygotowanie sosu. W rondelku rozgrzać masło. Dodać podzielone na części kawałki sera, pokruszoną kostkę rosołową i trzymać przez chwilę na niedużym ogniu. Gdy składniki się rozpuszczą, dodać śmietanę, a gdy sos zrobi się zbyt gęsty, wlać jeszcze 2 łyżki mleka.
Kurczaka wyłożyć na półmisek i polać sosem.
Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni i posypać nimi wierzch potrawy.

Gotowe! Pozostaje mi już tylko życzyć smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz