czwartek, 15 marca 2012

Schabowy pieczarkami odmieniony!

Składniki




50 dkg schabu na kotlety;
30 dkg pieczarek;
2 cebule;
4 plasterki żółtego sera;
sól; pieprz; oregano;
2 łyżki  masała.

Panierka:
2 jaja; bułka tarta; mąka





Przygotowanie


Pieczarki pokroić w plasterki lub półplasterki. Cebulę posiekać. Masło rozgrzać na niewielkim ogniu - poddusić na nim cebule i pieczarki. Dusić do momentu aż warzywa zaczną przywierać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano.



Mięso pokroić na 4 kotlety, przykryć folią spożywczą i rozbić cienko.



Kotlety oprószyć pieprzem, opanierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu - ja do smażenia zawsze używam margaryny, aby nie ociekały tłuszczem.



Usmażone kotlety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kotlet nałożyć pieczarki i przykryć je dużym plastrem sera. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i zapiekać w nim mięso 3 - 4 minuty aż ser się roztopi.

  

Przepis znalazłam w prasie. Odrobinę go zmieniłam. W oryginale był dodany pomidor ale ja z niego zrezygnowałam. Kotlety wyszły świetne wiec polecam. Zawsze to odmiana dla tradycyjnego schabowego - Mąż był zachwycony:)

SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz