piątek, 23 marca 2012

Nasi Goreng (Indonezja)

Składniki

- 1/2 kubka posiekanego selera naciowego
- 1/2 kubka posiekanej marchewki
- kubek bardzo drobno pokrojonej wieprzowiny
- 2 jajka
- 1/4 kubka posiekanej dymki
- ryż
- olej
- 2-3 łyżek sosu sojowego
- łyżka czosnku w proszku
- łyżeczka soli
- ok. 2 łyżeczki cukru



Przygotowanie

Rozgrzewamy patelnię lub wok i dodajemy 2 łyżki oleju. Najpierw smażymy marchewkę przez ok. 30-40 sekund. Następnie wbijamy 2 jajka i całość mieszamy (wygląda to jak zwykła jajecznica). W dalszej kolejności dorzucamy mięso i smażymy całośc ok. 30-40 sekund. Dorzucamy ryż i zmniejszamy ogień. Całość mieszamy i dodajemy sos sojowy, czosnek, sól i cukier. Smażymy ok. 2 minut. Potem dorzucamy seler i dymkę. Mieszamy ok. 20 sekund i gotowe. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz