środa, 14 marca 2012

Makaron z sosm warzywno- tunczykowym

Składniki

Skladnik:
Makaron 100g.na osobe
1 mloda cukinia
1 marchewka
1/2 cebuli
1/2 puszki groszku konserwowego
sos pomidorowy ok 1/2 butelki lub pomidory z puszki bez skorki
mala puszka tunczyka w sosie wlasnym
3 lyzki oleju z oliwek
sol pieprz oregano lub bazylia wedle usznania





Przygotowanie

Warzywa umyc obrac.Cebule pokroic w kostke ,marchewke i cukinie zetrzec na tarce.Na patelnie wlac olej wrzucic warzywa i dusic 5 minut.na wolnym ogniu(nie rumienic)Dodac sos pomidorowy i troche wody ok.1/3 szklanki.
Dusic az warzywa beda miekkie w razie potrzeby dolac wody ,aby sie nie przypalilo,ale nie duzo aby sos byl gesty.
Przyprawic sola i pieprzem,ziolami wedle uznania.Dodac groszek i tunczyk dusic jeszcze ok.5 min. 
Wymieszac z ugotowanym makaronem .

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz