wtorek, 27 marca 2012

Zapiekanka z groszkiem i szynką

Składniki

50 dag makaronu - wszystko jedno jakiego
30 dag szynki - ja daję czasem różne wędliny
30 dag sera żółtego
2 średnie cebule
1 puszka groszku konserwowego
mała śmietana do zup
sól, pieprz, jarzynka, papryka czerwona -łagodna
olej lub jakiś inny tłuszcz do wysmarowania naczynia



Przygotowanie

Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
Ser utrzyj na tarce.
W między czasie pokrój cebulę w plasterki (ja kroję w ćwiartki lub półkola). Wędlinę pokrój w paseczki (powiedzmy 0,5 cm/1 cm). Wrzuć cebulę na tłuszcz i chwilkę podsmaż, po chwili dodaj wędlinę i smaż razem jeszcze chwilę. Do tego dodaj groszek - odsączony. Smaż jeszcze jakieś 2-3 minutki. Dodaj do tego śmietanę i podsmaż jeszcze chwilę.
Jak już odcedzisz makaron to połącz go z sosem i startym  serem. Wszystko wrzuć do nasmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego.
Wszystko trzba piec około 15-20 minut.

Ja do tego podaję jakieś świeże warzywa, np pomidory.

ŻYCZĘ SMACZNEGO!     

Przepis pochodzi podobno od PASCALA - ja dostałam go od szwagierki. :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz