piątek, 30 grudnia 2011

zapiekany kalafior w sosie serowym wg Olci

Składniki

kalafior
kilka różyczek brokułów
szklanka bulionu
2 serki topione(gouda,ementaler)
30 dk sera zółtego(stratego)
śmietana
przyprawy
ząbek czosnku
masło



Przygotowanie

kalafior myjemy,dzielimy na różyczki i gotujemy na pół twardo.to samo z brokułami.

sos: bulion doprowadzamy do wrzenia,dodajemy serki topione i wycisniety ząbek czosnku.dodajemy żółty ser. na małym ogniu cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia.dodajemy śmietane(około 4-5 łyżek).doprawiamy pieprzem i ostra papryka.w razie potrzeby sola ale serki sa juz słone wiec nie zawsze jest potrzeba solenia.

kalafior i brokuły podsmażamy chwile na maśle(około 2 łyżki masła) przekładamy do naczynia zaroodpornego i zalewamy sosem(nie przyktywamy pokrywka).wstawiamy do piekarnika.temp.180 stopni.zapiekamy az sos sie lekko zarumieni.

w ten sam sposób można robic ze szparagami lub fasolka szparagowa.

ja robie w małych naczynkach zaroodpornych(takich na jedną porcje) ładniej wyglada na stole i wygodniej sie je(podaje na stół w tych naczynkach)

na koniec mozna posypac natka pietruszki lub koperkiem.

podawac jako przystawke lub do dań głownych(np do pieczeni)

polecam!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz