sobota, 24 grudnia 2011

pedros

Składniki

po 1 puszce:
fasola czerwona "kidney"
fasola biała
cieciorka
kukurydza
groszek zielony
1 duża marchew
2 papryki w różnych kolorach

sos:
duża cebula
boczek wędzony ok. 20dkg
ketchup ok. 150-200ml
1 łyżeczka miodu/cukru
1-2 łyżeczki sosu sojowego
sos tabasco
ILOŚCI SKŁADNIKÓW SOSU ORIENTACYJNE, BO JA ZAWSZE DAJĘ WSZYSTKIEGO "NA OKO"



Przygotowanie

puszki odcedzić, fasolki przepłukać, wszystko wsypać do michy. Marchew pokroić w kosteczkę, obgotować na półmiękko (lub miękko jeśli ktoś taką woli), wystudzić i do michy, papryki wypatroszyć z nasionek i białych części, pokroić w kostkę i dodać do reszty składników. Całość przemieszać.

sos:
Cebulę pokroić w półtalarki. Boczek pokroić w niezbyt wąskie paseczki lub po prostu plasterki i wysmażyć na krucho na suchej patelni. Boczek zdjąć, na wytopionym tłuszczu przesmażyć cebulę, dodać ketchup, krótko zagotować doprawiając miodem i sosem sojowym. Gdy przestygnie doprawić kilkoma kroplami tabasco. Sos ma być bardzo pikantny, ale UWAGA ABY NIE PRZEDOBRZYĆ Z TABASCO!!!

Boczek domieszać do reszty składników, Całość dokładnie połączyć z wystudzonym sosem. Przed podaniem dobrze jest schłodzić.

Smacznego:))

WERSJA DLA ZAPRACOWANYCH:

Szukać w sklepach mrożonej mieszanki o nazwie pedros lub meksykańska, obgotować do miękkości fasoli, wystudzić, wymieszać z sosem j.w. :))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz