czwartek, 8 grudnia 2011

Ozór w sosie koperkowym

Składniki

1,5 kg ozora wołowego,
pęczek włoszczyzny,
1 cebula,
8 ziaren pieprzu,
8 ziaren ziela angielskiego,
6 ziaren jałowca,
3 liście laurowe,
sól

sos :
pęczek koperku,
4 łyżki masła,
2 łyżki mąki pszennej,
1/2 szklanki śmietany 30%,
sok z 1/2 cytryny,
sól,
pieprz



Przygotowanie

1. Umyty ozór włożyć do wrzątku z dodatkiem pieprzu, ziela angielskiego, jałowca, liści laurowych i gotować 1 godz.

2. Po tym czasie dodać włoszczyznę, cebulę i posolić. Gotować do miękkości (około 1/2 godz).

3. Ugotowany miękki ozór wyjąć z wywaru, lekko przestudzić i obrać ze skóry. Pokroić w dość grube plastry.

4. Przygotować sos: masło roztopić na patelni, dodać mąkę, wymieszać nie doprowadzać do zrumienienia. Białą zasmażkę rozprowadzić 2 szklankami wywaru z gotowania ozorów, dodać drobno pokrojony koperek. Chwilę gotować. Zestawić z ognia, doprawić sokiem z cytryny, pieprzem, solą, dodać śmietanę.

5. Plastry ozora włożyć do sosu i razem podgrzać. Poadawać z ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz