czwartek, 1 grudnia 2011

Kartoflak zwany też babką ziemniaczaną

Składniki

około 1 i 1/2 kg ziemniaków
2-3 pętka ulubionej kiełbasy
20 dkg wędzonego boczku
2 średnie cebule
2-3 ząbki czosnku
2 jajka
3 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz (ewentualnie gałka muszkatołowa)

Można przygotować wersję bez mięsa.






Przygotowanie

Ziemniaki umyć, obrać, zetrzeć na tarce (ja trę na średniej wielkości oczkach, można też zetrzeć tak drobno jak na placki). Jeżeli pojawi sie dużo płynu odlać.

Dodać mąkę i jajka, dokładnie wymieszać. Dodać przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Doprawić do smaku sporą ilością soli, pieprzu (ewentualnie niewielką ilością gałki muszkatołowej).

Kiełbasę, boczek i cebulę pokroić i kolejno obsmażyć na patelni (zaczynam od boczku, po chwili dorzucam do niego kiełbasę, potem mięso przekładam do miseczki, a na powstałym tłuszczu obsmażam cebulkę). Lekko wystudzić i dodać do masy ziemniaczanej. Dokładnie wymieszać.

Masę wlać do wysmarowanej tłuszczem blaszki. Piec około 1 i pół do 2 godzin w temperaturze 180 stopni. Żeby za bardzo nie spiec wierzchu, piekę prawie cały czas przy grzaniu od dołu. Dopiero pod koniec pieczenia nastawiam grzanie "góra-dół".

Na zdjęciu obok kartoflak podany z sosem majonezowo-śmietanowym.
Można jeść z samym majonezem lub innym ulubionym sosem.

Świetnie smakuje na drugi dzień (tylko muszę zrobić z podwójnej porcji składników :). Wtedy kroję kartoflaka na plastry, te na mniejsze np. kwadratowe kawałeczki i podsmażam na patelni.

Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz