sobota, 17 grudnia 2011

barszcz wiejski z białą kapustą- niebo w gębie

Składniki

500 g wołowiny,
500 g czerwonych buraków, 
3 kopiaste łyżki masła,
sok z 1/2 cytryny,
łyżka koncentratu pomidorowego,
łyżeczka cukru,
1 marchewka,
1 pietruszka,
1 cebula,
300 g białej kapusty,
3 łyżki kwaśnaj śmietany,
kilka ziaren pieprzu,
listek laurowy,
1 łyżka natki pietruszki,
sól. 





Przygotowanie

Wołowinę zalać 2 litrami wody (około) posolić, dodać przyprawy, gotować 1 godzinę. Buraki umyć, obrać, pokroić w cieńkie słupki. Rozgrzać 2 łyżki masła (duża patelnia) wrzucić buraki, dodać sok z cytryny, cukier, sól, koncentrat, dusić około 40 minut. Marchewkę i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach a kapustę cieńko poszatkować. Cebulę posiekać zeszklić na pozostałym maśle, dodać jarzyny, smażyć 15 minut na małym ogniu. Mięso wyjąć z rosołu, pokroić w cieńkie słupki. Do rosołu wrzucić jarzyny z kapustą, gotować 30 minut, dodać buraki i mięso, gotować jeszcze 5 minut. Zaprawić śmietaną, posypać natką.

ŻYCZĘ SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz