czwartek, 22 grudnia 2011

Sosik do ugotowanych filetów rybnych

Składniki

- szklanka bulionu, w którym gotowała się ryba
- płaska łyżka mąki
- 2 jajka ugotowane na twardo
- łyżka masła
- przyprawa do ryb
- łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- łyżka posiekanego koperku



Przygotowanie

Jeżeli filety rybne gotujemy, to przydałby się do tego jakiś sosik.
Ja filety gotuję w bulionie z kostki.
A oto sosik:
Na patelni rozpuścić masło, dodać do niego mąkę, lekko podsmażyć i rozprowadzić przestudzonym bulionem.
Zagotować. Odstawić z gazu.
Do tego dodać jajka pokrojone w kosteczkę, sok z cytryny, szczyptę przyprawy do ryb, sól i pieprz.
Na koniec dodać posiekany koperek, wszystko wymieszać i polać rybę, ewentualnie ziemniaczki.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz