Składniki
1 szlanka cukru pudru
30 dkg { 1 i 1 kostki}margaryny
4 szklanki mąki
6 szt jajek
5 łyżeczek proszku do pieczenia
2 łyżeczki octu ,zapach migdałowy
2 łyżeczki kakao
do środka 2 warianty
1.z wiśniami lub gruszkami w kawałkach[obgotować w cukrze}
0.75 szklanki cukru
2.
1 kisiel kolorowy
dżem lub mus owocowy {jabłka około 1 kg z rodzynkami}
wiórki 1 paczka
2 łyżki kaszki manny
chałwa 10dkg
mleko 2 łyżki
Przygotowanie
Posiekać margarynę z mąka i proszkiem ,żółtkami i cukrem pudrem zagnieść podzielić na 2 części i włożyć do zamrażarki {jeśli wersja z kakao dzielimy na 3 części do jednej dodaje kakao} .Na blaszkę zetrzeć białe ciasto{na tę warstwę daje zawsze wiecej ciasta }.podpiekam około 20 minut.
gorące ciasto posypuję kaszką manną i układam owoce lub dżem{ jeśli mus do środka daję 2 łyżki kaszki manny }
Na to ciasto kładę ubite z cukrem kryształem i kisielem{albo bez kiślu},białka
dodaje też wiórki kokosowe.a potem
resztę ciasta {można do niego dodać tartą czekoldę } .
Piec 30 minut w temp.180 stopni
W wersji świątecznej udekorować polewą z chałwą.
Rozpuść chałwę w mleku dodaj 2 łyżki cukru i polej ciasto.
to wersja z jabłkami rodzynkami
polane czekoladą i posypane wiórkami zielonymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz