niedziela, 11 grudnia 2011

Schab z warzywami

Składniki

1/2 kg schabu bez kości
duża marchew - 150 g
pietruszka  - 150 g
1/2 małego selera - 50 g
cebula
goździki - 10 szt.
czosnek - 6 ząbków
musztarda - 5 łyżek
sól
zioła
pół szklanki bulionu (może być z kostki)



Przygotowanie

Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm  (powinno wyjść ok. 5 plastrów) - solimy i nacieramy czosnkiem, odstawiamy na godzinę do lodówki.
Warzywa obieramy. Marchew, pietruszkę i selera ścieramy na grubych oczkach.
Cebulę przekrawamy na pół i w każdą połówkę wbijamy goździki.  Plastry schabu nacieramy musztardą i posypujemy ziołami. Układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładając startymi warzywami. Na wierzchu układamy cebulę.
Skrapiamy oliwą i na 15 min wkładamy bez przykrycia do mocno nagrzanego piekarnika 220 stopni. Podlewamy bulionem, przykrywamy, zmniejszamy temp. do 170 stopni i dusimy ok. godziny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz