piątek, 23 grudnia 2011

afrykański murzynek

Składniki

2 szkl cukru
250g margaryny
1/2 szkl mleka lub wody
4 łyżki ciemnego kakao
4 jaja
2 szkl mąki
1 i 1/2 łyżki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
wiórki kokosowe






Przygotowanie

Mleko, kakao, margarynę oraz cukier i cukier waniliowy podgrzać w garnku do całkowitego rozpuszczenia. Odlać 3/4 szklanki na polewę. Resztę wystudzić i dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec po jednym żółtku. Wymieszać i dodać ubitą pianę z białek. Przełożyć ciasto do foremki i piec ok 30-40 min. w temp 180 st C. Po upieczeniu i wystudzeniu polać polewą i posypać wiórkami.

                            

Przepis pierwotny pochodzi z opakowania cukru "słodka łyżeczka", jest jednak nieco zmieniony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz