piątek, 9 grudnia 2011

Prosta i szybka babka

Składniki


2 szklanki mąki
1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
4 łyżeczki kakao
1 łyżeczka sody
25 dkg cukru
1 jajko
1/2 kostki margaryny
1 szklanka kwaśnego mleka lub wody
2 łyżeczki dżemu



Przygotowanie

Roztapiamy margarynę, do ktorej dodajemy cukier i mleko (lub wode) i odstawiamy do ostygnięcia. Do wysokiego naczynia wrzucamy pozostałe składniki, wlewamy przestygniętą roztopinoną margarynę z cukrem i mlekiem, i całość miksujemy, do ciasta można wrzucić także pokrojone orzechy, rodzynki i kokos (według upodobania). Pieczemy około 45-50 min w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem, w zwykłym około 200 i pieczemy z 60 min) Zalecam w trakcie pieczenia sprawdzać patyczkiem czy babka jest juz gotowa-jeśli patyczek wsadzony do ciasta się klei oznacza to ze należy jeszcze pozostawić ją w piekarniku. Jak ciasto ostygnie można polać czekoladą i udekrować orzechami Babka dzięki przyprawie piernikowej idealnie nadaje się na Święta Bożego Narodzenia, ale także w ciągu roku. Ja piekę ją bardzo często! Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz