piątek, 23 grudnia 2011

Tort uroczysty-z brzoskwiniami i pysznym kremem

Składniki

na tortownice o średnicy 30cm



Biszkopt:
11 jajek
1.5 szkl. cukru
2 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia




Krem napoleonkowy:
1,25 L mleka
5 żółtek
3 kopiaste łyżki mąki pszennej
3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 szkl. cukru
2 cukry waniliowe
aromat waniliowy
250g margaryny
200g masła



Poncz:
sok z brzoskwin
300 ml przegotowanej wody
pare kropli aromatu cytrynowego
sok z połowy cytryny



Dodatkowo:
dżem wisniowy
puszka brzoskwiń(3 połówki odłozyc do dekoracji)
plasterki jabłka(można uzyc do dekoracji)
sztywne zastudzone galaretki(do dekoracji)
łyżka kakao do kremu na napis
wiórki kokosowe do obsypania boków



Przygotowanie

Biszkopt:
Białka ubic na sztywna pianę, dodawac stopniowo cukier ciągle ubijając a następnie żółtka - można je równiez zmiksować mikserem.
Dodać mąke wymieszana z proszkiem do pieczenia- delikatnie wymieszać łyżką. Czas pieczenia zalezy od tego czy biszkopt pieczemy za jednym zamachem i potem przekrawamy(45-50min. w 1800C), czy kazdy blat pieczemy osobno..(20-25min. w 1800C)

Krem Napoleonkowy:
Odlać 200ml mleka, a resztę zagotować z cukrem, cukrem waniliowym i aromatem.
Żółtka zmiksować z mąkami i dodać do tego 200 ml zostawionego mleka- tak przygotowany rozczyn wlać do gotującego się mleka(nalezy postępować tak jak ze zwykłym budyniem).
Zmiksowac masło z margaryną i dodawac stopniowo wystudzony budyn.
Krem ten ma tendencje do oblepiania sie na pałkach od miksera.. dlatego też, dobrze jest uzywac do jego robienia szerokiej miski o płaskim dnie.
Aby krem sie nie zważył budyn, masło i margaryna powinny miec taką samą temperaturę.

Wykonanie:
dekoracyjna warstwa kremu
biszkopt
krem z wymieszanymi kawałeczkami brzoskwin
biszkopt
krem
dżem wisniowy
biszkopt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz