sobota, 24 grudnia 2011

Dzik w jarzynach

Składniki

- 500 g mięsa (chude okrawki),
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- kawałek selera,
- 150 g pieczarek,
- 1 cebula,
- sól,
- pieprz,
- cząber,
- sok z cytryny,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 szklanka gęstej,
- kwaśnej śmietany,
- 1 łyżeczka mąki,
- tłuszcz do smażenia.





Przygotowanie

Mięso umyć, pokroić w paseczki, posypać solą, pieprzem, cząbrem, skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym, wymieszać, odstawić w chłodne miejsce na 2 godziny. Obrane, umyte, pokrojone w paseczki jarzyny, cebulę i pieczarki przesmażyć na maśle. Dodać sól, pieprz i szczyptę cukru, skropić sokiem z cytryny i wodą, chwilę dusić. Mięso usmażyć na gorącym tłuszczu, skropić wodą i dusić pod przykryciem pół godziny. Dodać jarzyny i grzyby, dokładnie wymieszać i dusić razem 15-20 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z mąką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz