wtorek, 6 grudnia 2011

Zapiekane parówki z makaronem

Składniki

1/2 paczki makaronu świederki lub kolanka
30dag parówek (nalepiej odtłuszconych)
1 cebula
1szkl ostrego ketchupu
3łyżki masła



Przygotowanie

Naczynie żaroodporne wysmarowac łyżką masła.Makaron wsypac na posolony wrzątek,ugotowac al dente .Odcedzic .  Parówki pokroic na kwałki.Na pozostałym masle zeszklic  posiekaną cebule , dodać ketchup , zagotowac i dodac makaron i dokladnie wymieszac .Ewentualnie doprawc do smaku solą , pieprzem i cukerm i ostrą papryka oraz ziołami prowasnalskimi. Makaron przelozyc do naczynia żaroodpornego, wyrównac powierzchnię,parówki pokroic na połowki, , końcąwki ponacinac na krzyż. Kiełbaski ułożyc na makaronie .Wstawic do nagrzenego piekarnika , zapiekac ok 20min .w temp.200st.Ewentualnie w połowie czasu zapiekania mozna parówki posypac startym serem .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz