Składniki
1kg młodych ziemniaków
1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej
1-2 cebule
1-2 łyżki białego octu winnego
oliva z oliweke
cukier, sól, pieprz/ czarny/ do smaku
Przygotowanie
Młode ugotowane ziemniaczki ostudzić i pokroić w talarki,
dodać ugotowaną i ostudzoną fasolkę szparagową
/jesli używamy świężą nie mrożoną fasolkę to będzie ona wymagała pokrojenia na drobniejsze kawałki/
cebule pokroić na bardzo cienkie plasterki.
W miseczce wymieszać cebulę z octem winnym solą i cukrem i pozostawić do zmięknięcia.
Następnie ziemniaki ,fasolkię i cebulę w zalewie octowo-solno-cukrowej mieszny
/cebulę dodajemy wraz zalewą/
dodajemy olive z olivek pieprz czarny i ewentualnie jeszcze solimy i dosładzamy,
/ smak powinien być słono -słodko-kwaśny/
Sałatka wymaga jeszcze schłodzenia.
Jest to doskonały dodatek do tradycyjnego schabowego lub mięs grilowanych.
Przepis dostała moja mama od sąsiadki,a ta od kuzynki z Francjii, podobno
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz