piątek, 30 grudnia 2011

Szybki pyszny obiad

Składniki

Składniki:
Dla 2 osób bardzo głodnych:
- 3 nieduże marchewki
- 10cm kawałek pora
- 2 małe cukienie

- 1 woreczek ryżu
- pół piersi z kurczaka (można oczywiście dodać całą pierś, lub zrezygnować z mięsa)
- 2-3 garście orzechów (polecam z orzeszkami ziemnymi)

- ogórek
- zioła (suszone lub świeże): oregano, tymianek, rozmaryn, lub zioła prowansalskie
- przyprawa do potraw z grilla, lub sól i pieprz

Opcjonalnie: można dodać do warzyw papryki, lub zamiast surowego ogórka użyć jakichkolwiek innych warzyw (pomidory, rzodkiewka, sałata...), które mamy w domu, lub na które mamy ochotę. Eksperymentujcie!


Czas przygotowania:
Dla wprawnej osoby po 30 minutach od wejścia do kuchni obiad ląduje na stole ;) Aż 30 min., bo tyle zajmuje ugotowanie ryżu.

Koszt:
Niewielki.
Marchewkia, por, ogórek, ryż to naprawdę niedrogie produkty. Cukinie nawet w zimie nie są drogie. Najwięcej zapłacicie za kurczaka (cała pierś to około 12-14zł/kg) i orzeszki ziemne (około 5zł za paczkę).



Przygotowanie

1. Zaczynamy od wstawienia wody na ryż (z odrobiną soli).
2. Obieramy i ścieramy marchewki, i wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju lub oliwy (1-2 łyżeczki do herbaty). Smażymy na minimalnym ogniu.
3. Myjemy pora, zdejmujemy wierzchnią warstwę, kroimy w jak najcieńsze talarki, które wrzucamy do marchewki na patelnię.
4. W tym czasie woda powinna się już zagotować, wrzucamy więc do niej ryż i ustawiamy minutnik na czas gotowania ryżu (na opakowaniu), najczęściej 12-17 min (ryż brązowy 20-30min), ale nie rozgotujcie go.
5. Kroimy na spore kawałki kurczaka, i podsmażamy na niedużej ilości oleju.
6. Obieramy, myjemy i kroimy w jak najcieńsze kawałki cukinie, dorzucamy do warzyw, smażymy pod przykrywką.
7. Warzywa posypujemy ziołami (kolejna uwaga dla Panów, którzy będą gotować - nie przesadzajcie - wystarczy po 3 szczypty każdej z przypraw).

8. Kurczaka doprawiamy solą i pieprzem lub przyprawą do grilla.

9. Dodajemy do kurczaka orzechy, dalej smażymy przynajmniej 3-4 min.
10. W tym czasie ryż powinien się ugotować, odcedzamy go i dodajemy na patelnię z kurczakiem i orzeszkami.

11. Warzywa będą gotowe, gdy cukinia zmięknie. Wtedy też gotowy będzie kurczak z ryżem i orzeszkami.
12. Proponuję podawać z surowym, pokrojonym w paseczki ogórkiem.

Smacznego! Kolory są naprawdę piękne, danie pyszne, sycące  i polecam je wszystkim Panom, którzy chcą sprawić przyjemność swoim kobietom (bo taka ilość warzyw ucieszy chyba przede wszystkim Panie).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz