niedziela, 18 grudnia 2011

Japońskie Onigiri

Składniki

ONIGIRI
(porcja dla 4 osób)

Składniki:
1,5kg ugotowanego, ciepłego ryżu
paski nori szerokości ok. 2,5cm
prażony sezam biały i czarny


Przykładowe składniki farszu:
roztarte piklowane śliwki umeboshi
gotowany lub smażony łosoś bądź inna ugotowana ryba (posiekana)
drobno posiekany takuan (piklowana rzodkiew)
ikra łososia z posiekaną dymką lub porem
wędzona ryba (łosoś lub makrela)
ikra łososia





Przygotowanie

Sposób przyrządzania:
Ryż rozdzielić na kule o średnicy ok. 5cm. Kciukiem robić wgłębienia, wkładać do nich niewielkie porcje wybranego farszu. Ostrożnie zasklepić dziurki ryżem, tak, by farsz nie był widoczny. Lekko zwilżonymi w wodzie dłońmi kształtować onigiri. Boki onigiri owijać paskami nori, górne powierzchnie posypać prażonym sezamem.

Z onigiri jest jak z ramen- można do nich wrzucić to, na co ma się ochotę ;)

Link do przepisu na ryż do onigiri   <<<----


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz