środa, 28 grudnia 2011

Smaczne naleśniki od pani Beatki

Składniki

Ciasto naleśnikowe
- 1 szkl. mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 szkl. mleka
- 1/3 szkl. wody
- 3 jajka
- 5 łyżek oleju (dodanego do ciasta naleśnikowego) - ja nie dodaję, zależy jak kto woli


* patelnia do smażenia naleśników (jest super - warto ją mieć)
* łopatka do naleśników
* chochelka do nalewania ciasta na patelnię
* olej do smażenia

(olej warto rozprowadzić na patelni pędzelkiem - wtedy będzie równomiernie natłuszczona i nie będzie go za dużo)

A DO NALEŚNIKÓW CO KTO LUBI:

- cukier
- powidła lub dżem
- ser twarogowy zmiksowany (np. blenderem) z małym jogurtem owocowym i łyżką cukru pudru (pyszne!)
- itp.




Przygotowanie

Przygotować ciasto naleśnikowe (zmiksować wszystkie składniki ) i wstawić je na godzinę do lodówki, by "odpoczęło", chociaż nie jest to konieczne.

Na rozgrzanej, posmarowanej olejem patelni smażyć naleśniki:)


Dla dzieci można przygotować naleśniki o ciekawych kształtach - wykrawając je foremkami do ciasteczek:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz