czwartek, 22 grudnia 2011

owoce morza z brukselką pod pierzynką

Składniki

2 brzuszki z łososia (lub inny kawałek wędzonej ryby)
125g mieszanki morskiej (kalmary, krewetki, ośmiorniczki
1/2 papryki
4 pieczarki
60 g mozarelli
2 łyżki startego sera wyrazistego (parmezan, oscypek)
2 ząbki czosnku
250 ugotowanej w osolonej wodzie brukselki
1 czerwoną cebulę
łyżka bułki tartej
sól, pieprz, natka pietruszki, tymianek
oliwa z oliwek lub olej aromatyzowany z suszonych pomidorów
2 łyżki wytrawnego białego wina



Przygotowanie

Rozgrzać oliwę, dodać czosnek, mieszankę morską, wędzoną rybę podzieloną na kawałeczki, przyprawić solą i pieprzem, wlać wino i odparować. przełożyć do formy, na patelnię, na której smażyła się ryba wrzucić pokrojoną paprykę, pieczarki  cebulę, smażyć do 5 minut, dodać do ryby, przyprawić, wymieszać z brukselką, posypać wszystko pietruszką, bułką tartą i obłożyć serami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz