wtorek, 20 grudnia 2011

Zapiekane naleśniki

Składniki

Składniki

-    4 jajka
-    3 szklanki mleka (3/41)
-    1 1/2 szklanki (24 dag) mąki
-    3 łyżki masła
-    1 szklanka rosołu
-    15 dag topionego serka ziołowego
-    1 pęczek natki pietruszki
-    50 dag pieczarek
-    4 łyżki oleju
-    6 plasterków (20 dag) gotowanej szynki

-    8 dag tartej goudy
-    sól, biały pieprz, tarta gałka muszkatołowa




Przygotowanie

1.  Jajka rozmącić w l i 1/2 szklanki mleka, osolić. Dwie łyżki mąki odłożyć, resztę wymieszać z pozostałymi składnikami
i odstawić na 30 minut. Rozgrzać 2 łyżki tłusz­czu, oprószyć resztą mąki, zasmażyć. Zalać szklanką mle­ka i rosołu, gotować 5 minut. W sosie stopić serek ziołowy, doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Natkę posiekać
i dodać do sosu.
2.  Pieczarki pokroić w pla­sterki, podsmażyć na pozo­stałym tłuszczu. Oprószyć so­lą i pieprzem, wymieszać z połową sosu. Olej porcjami rozgrzewać na patelni, usma­żyć na nim 6 naleśników.
3. Na każdym naleśniku uło­żyć plasterek szynki i posma­rować sosem pieczarkowym. Zwinąć w ścisłe ruloniki.
4. Naleśniki pokroić w pla­sterki, przełożyć do formy.   
    Pozostały sos serowy wymie­szać z resztą mleka, polać na-­
    leśniki, posypać serem. Za­piekać około 5 minut
    w temperaturze 250°C.
Trochę z tym roboty ale warto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz