wtorek, 13 grudnia 2011

Knedle pieczone z truskawkami

Składniki

Knedle

  50 dag mąki,
  4 dag drożdży,
  szklanka ciepłego mleka,
  4 żółtka + 1 białko,
  25 dag masła,
  skórka z cytryny,
  łyżka cukru,
  ok.22 truskawki,
  bułka tarta,
  dodatkowy cukier wg.uznania


Krem krówkowy

  1/2 litra mleka,
  budyń waniliowy,
  150 g krówek (około 8),
  łyżka masła ,
  kieliszek czystej vódki,
  1/2 szklanki śmietany kremówki,



Przygotowanie

Drożdże wymieszac z cukrem i mlekiem, zostawic w ciepłym miejscu na kilka minut. Przesianą mąkę połączyc z otartą skórką i jajkami. Następnie wlac mleko z drożdżami i ok.10 dag stopionego masła. Wyrobic ciasto, przykryc ściereczką i zostawic w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 1h) Z ciasta formowac nieduże kulki, spłaszczyc je, i w każdy taki placek zawinąc truskawkę posypaną cukrem. (Dokładnie zlepiac !) Potem ułożyc je ciasno obok siebie w wysmarowanym masłem i wysypanym bułką tartą naczyniu żaroodpornym i polac resztą (15 dag) roztopionego masła, a wierzch posypac cukrem. Knedle wstawic do gorącego piekarnika i piec na rumiano. Temperatura około 180-200 stopni, mniej więcej 20 minut.

Polecam podac je wraz z kremem krówkowym :

Przygotowac budyń wg instrukcji na opakowaniu. Krówki roztopic na maśle. Połączyc z budyniem i dodac vódkę. Ostudzic. Śmietanę ubic i wymieszac z masą. Schłodzic dobrze.



Zdjęcie nie jest moje, ale zapewniam że wyglądają identycznie! Te na fotce są z konfiturą różaną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz