poniedziałek, 12 grudnia 2011

Risotto Owocowe na ostro

Składniki

ryż (zwykły, nie ten w woreczkach)
przyprawa curry (średnio ostra)

winogrona
ananas z puszki
brzoskwinia
gruszka
jabłko
rodzynki
orzechy laskowe
kukurydza z puszki
papryka czerwona słodka

pieprz cayenne (kajeński) mielony
pierś z kurczaka



Przygotowanie

ugotować ryż curry (szklanka ryżu na 2 szklanki wody - ryż wsypać do zimnej wody, posolić, dosypać przyprawę curry, dobrze wymieszać. gotowac na wolnym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliło)  odstawić.
usmażyć posoloną pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. odstawić.

owoce w tym czasie pokroić w kostkę, wsypać wszystkie do miseczki z namoczonymi uprzednio we wrzątku rodzynkami i obficie obsypać pieprzem cayenne. wymieszać i odstawić.

na patelni smażyć paprykę pokrojoną w kostkę (najdłużej, bo jest twarda) i kukurydzę.  gdy już zmiękną wrzucić owoce i orzechy. smażyć (krótko - tylko aż zrobi się gorące)  a następnie dorzucić kurczaka usmażonego uprzednio.  na koniec wrzucić ryż i wszystko solidnie wymieszać.

  im więcej cayenne, tym potrawa ostrzejsza.  dlatego ostrożnie z curry.  ale zestaw wybuchowy - słodycz i ogień!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz