wtorek, 20 grudnia 2011

carbonara- sosik serowo-czosnkowy do makaronu

Składniki

10-15 dkg wędzonego, chudego boczku2 średnie cebule2-3 ząbki czosnku 3 serki topione(mogą być ziołowe)wegeta



Przygotowanie

Boczek kroimy w kostkę i smażymy na patelni chrupiące skwareczki, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez wyciskacz czosnek (ewentualnie kriomy go na cienkie plasterki). Przyprawiamy wegetą. Kiedy wszystko na patelni jest już ładnie zrumienione, wrzucany serki topione- rozgniatamy je wydelcem na patelni, podlewamy odrobiną wody przegotowanej aby nie przywierały do patelni i dokładnie się rozpuściły. Sos jest gotowy gdy jest jednolity i nie ma żadnych grudek. Gdyby był zbyt gęsty można dolać jeszcze trochę wody. Podawajemy z ugotowanym al dente makaronem (wstązki, świderki, rurki)
Danie jest bardzo proste, tanie ale ma niepowtarzalny smak, w naszej kuchni zrobiło furorę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz