piątek, 16 grudnia 2011

Mieso wieprzowe w sosie winnym

Składniki

Przepis na 4 osoby:

Wieprzowina 500 gr (karkowka lub lopatka)

Olej

Kostka rosolowa

2 srednie cebule

Sol, pieprz

2 zabki czosnku

Ocet winny czerwony 2-3 lyzki



Przygotowanie

1. Mieso pokroic w kawalki o grubosci 2-3 cm i przysmazyc na patelni na zloty kolor.

2. Obrac cebule, pokroic w drobna kostke i dorzucic do miesa jak tylko bedzie lekko przysmazone + doprawic sola i pieprzem i jescze troche przysmazyc

3. W miedzyczasie przygotowac bulion z kostki rosolowej ktory nastepnie wlejemy do miesa z cebula. Zrobic taka ilosc bulionu by przykryla calkowicie mieso.

4. Mieso dusic w garnku pod przykryciem na malym ogniu az bedzie miekkie.

5.W malym naczyniu, rozgniesc czosnek, wlac ocet winny i wymieszac, nastepnie wlac do miesa i jeszcze chwilke dusic pod przykryciem (jakies 20 minut)

Mieso musi byc miekkie i miec sporo sosu, potrawa swietnie smakuje z ziemniakami puree.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz