wtorek, 13 grudnia 2011

Pierniczki s Leonilli mięciutkie po upieczeniu

Składniki

1 kg mąki + 1 szklanka
20 dag tłuszczu (masło lub margaryna)
1 łyżka smalcu (trzyma wilgoć)
0,5 szkl. oleju
6 jajek
1 szkl.miodu
1 szkl.cukru
0,5 szkl. śmietany kwaśnej i raczej gęstej
2 łyżeczki amoniaku lub proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
2 opakowania przyprawy do piernika



Przygotowanie

0.5 szkl. cukru zrumienić na karmel,zdjąć z gazu, wlać 0,5 szkl. gorącej wody (ostrożnie bo może pryskać, trzeba mieć przygotowaną przykrywkę), dodać miód i wymieszać- całość będzie płynna.
3 całe jajka+ 3 żółtka ubić z resztą cukru.
Do mąki dodać sodę,amoniak lub proszek, rozpuszczony, ostudzony tłuszcz, olej i smalec, dodać resztę składników i wymieszać.
Wyrobić ciasto na 1 dzień wcześniej, postawić w chłodnym miejscu i na drugi dzień piec.
Ciasto rozwałkować na 1/2 cm (można podsypywać niewielką ilością mąki ) i wykrawać pierniczki foremkami.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Piec w 180oC.
Po upieczeniu ozdabiać wedle uznania.

 



Przepis na pierniczki pochodzi od s. Leonilli.
Długo zachowują świeżość (nawet jeśli pominiemy smalec), a po upieczeniu od razu są mięciutkie i już nie twardnieją.
Robię je na każde święta, są pyszne !!!

A to tegoroczna (2009) ilość hurtowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz