niedziela, 4 grudnia 2011

Naleśniki z kapustą i z jajkiem

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
6 łyżek oleju
2 jajka
Mleko
1/2 szklanki cukru
Farsz:
1 mała główka kapusty
3 jajka
sól, pieprz



Przygotowanie

Ciasto: Jajka ubić z cukrem. Dodać olej i trochę mleka. Wymieszać. Dodać mąkę i trochę mleka( tyle aby powstała konsystencja bardzo rzadkiego sosu lub słodkiej śmietanki). Wymieszać. Usmażyć.
Farsz: Kapustę pokroić w cieniutkie paseczki, sparzyć. Nie wyciągać z kapusty garnka, ale parzyć na małym ogniu. Następnie gdy kapusta jest już miękka wbić jajka i ciągle mieszać aż jajka się zetną. Następnie doprawić do smaku solą i pieprzem.
Nakładać farsz na naleśniki i zwijać w rulon. Przed podaniem podsmażyć. Najlepiej smakuje z ketchupem. Pychota.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz