wtorek, 31 stycznia 2012

Zawijany drożdżowiec

Składniki

3 szkl. mąki
1 jajko
1 żółtko
1/2 szkl. mleka
20 dag powideł śliwkowych
4 dag drożdży
3 czubate łyżki cukru pudru
3 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka śmietany
sól



Przygotowanie

Utrzeć drożdże z łyżeczką cukru, solą i odrobiną ciepłego mleka. Do mąki wlać drożdże posypać mąką. Odstawić pod przykryciem na 15 min. . Zarobić ciasto, rozwałkować w kwadrat (30 x 30 cm) Przekroić na dwie części. Rozłożyć nadzienie zwinąć oba kawałki od dłuższej strony. Zlepić. Piec 40 min., w trakcie posmarować rozmąconym żółtkiem ze śmietaną. Na koniec posmarować cukrem pudrem utartym z wodą i sokiem z cytryny, posypać zrumienionymi migdałami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz