środa, 25 stycznia 2012

Tarta z owocami i bezową kołderką

Składniki

kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 60 g cukru
- 125 g margaryny
- 4 łyżek mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1/2 op. proszku do pieczenia
- 1/2 op. cukru waniliowego

poza tym:
- po 250 g agrestu i porzeczek- mogą też być inne owoce- super smakuje z malinami, jagodami czy jeżynami
- 3/4 szklankicukru
- 1/2 op. cukru waniliowego

beza:
- 3 białka
- 150 g cukru
- pół łyżeczki octu
- szczypta soli

można zrobić bezę z innej ilości białek- wystarczy tylko pamiętac by na 1 białko dać 50 g cukru



Przygotowanie

1. Mąkę przesiać do miski. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Aby było bardziej kruche można je schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
2. Z cukru i 1 szklanki wody gotujemy syrop. Do wrzącego syropu wrzucamy owoce i gotujemy 5 minut.
3. Formę do tart lub dużą tortownicę smarujemy masłem i wylepiamy ciastem- dno i boki (w tortownicy robimy z ciast aok. 2-3 cm brzeg).
4. Na ciasto wylewamy owoce w cukrze, posypujemy cukrem waniliowym.


5. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. następnie do ubitej już painy wsypujemy cukier i miksujemy aż powstanie gładka, bezowa masa. Dodajemy ocet i miksujemy aż cukier się rozpuści.
6. Na owoce strzykawką wyciskamy masę bezową (można ew. nałożyć łyżką).


7. Ciasto wstawiamy do piecyka nagrzanego do 200 stopni i pieczemy 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 i pieczemy ok. 20 minut. Następnie znów przykręcamy piecyk do 150 i pieczemy ciasto aż beza będzie lekko zarumieniona i sucha.



Do ciasta można też oczywiście użyć innych owoców- np. malin i jagód- są bardziej słodkie dlatego nie trzeba wtedy gotować ich w cukrowym syropie- wystarczy wysypać na ciasto i ew. posypać trochę cukrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz